1 martie 2010

Intr-o pauza... Universul


Poza de familie

V-ati intrebat vreodata cum arata Universul adolescentilor de astazi? Ce ii preocupa pe ei, ce opinii au despre ceea ce ii inconjoara sau cum ar arata pentru ei reforma educatiei? Ei bine, a venit momentul sa ne dam si noi arama pe fata, purtand discutii libere pe aceste teme. Va intrebati despre care noi este vorba? Noi, clasa a X-a I de la Colegiul National Spiru Haret din Capitala. Unde discutam toate acestea? Intr-o carte pe care am scris-o impreuna cu profa de psiho - Codruta Missbach, o carte la care am lucrat cu totii, bucurandu-ne acum de reusita si constand, totodata, in cel mai mare proiect pe care l-am realizat pana acum. Ea este un fel de Facebook, o carte vorbita in limbajul nostru, al adolescentilor, cu mici tente de "vorbire messengereasca". Si dupa cum spuneam mai devreme, cartea este.. propriul nostru Univers, cuprinzand in cele 111 pagini poate doar jumatate din temele abordate de noi in timpul unei barfe. Probabil va intrebati cum de ne-a venit ideea aceasta. Raspunsul... in timpul unei ore de Educatie Antreprenoriala ne-am propus sa facem ceva unic in tara, un proiect mare, care sa ne pastreze o amintire placuta din liceu. Atunci cateva colege au propus: sa scriem o carte! Asa a inceput tot. Acum, pe langa toata mandria ca avem o carte, ne bucuram sa ne scoatem profit vanzand-o rudelor cu pret triplu. Dar shh! Asta sa ramana intre noi!Incepem cu primul capitol numit Noi vs Noi in care abordam subiecte legate de scoala. De la cum am intrat in Spiru pana la cartile citite, programa scolara, chiul sau tocilari. Aici cativa colegi reusesc sa puncteze vehement: Copiatul este deja o arta. Arta asta-i de mai multe feluri, desigur: Copiatul porcos - nu ai nicio treaba cu nimeni, te doare in cot de prof, chiar daca zice ca te vede, tu continui cu caietul sau cu cartea pe banca. Un alt tip de copiat observat de Robert este Copiatul fara rost - copiezi de ia foc caietul, dar tot 4 puncte iei. Din oficiu, alaturi de: Copiatul tocilarilor, Copiatul decent, Copiatul Hi-Tech sau cel de moda veche.

In al doilea capitol, Noi vs Voi, reusim sa abordam teme cum ar fi conflictul dintre generatii sau drogurile, capitol in care Raluca puncteaza si ea, hotarata: Conflictul asta a existat dintotdeauna si va fi mereu atata timp cat vor exista generatiile de copii si parinti comunisti. Cat despre droguri, parca-ti iei de mancare sau ciocolata.

Intr-un al treilea capitol ce ne priveste, intitulat Impreuna, intaratati de curiozitatea profei, reusim sa abordam cateva dintre cele mai delicate subiecte, cum ar fi dragostea si sexul, subiecte care au iscat altercatii, deoarece fiecare le priveste pe acestea in felul lui, orgoliul facandu-ne sa nu acceptam parerea celorlalti. Si asta nu e tot: dragostea ne-a facut, pe unii din noi, sa uitam de preocuparile serioase si sa mergem pe drumul ce ni-l dicteaza inima, dar ne-a creat totusi si dezamagiri: Dragostea vine si pleaca, netinand cont de reguli, dupa cum observa insasi Patricia. Pe langa toate acestea, in acest capitol mai abordam si subiectele legate de profesori, comunicare sau viitorul propriu.

In penultimul capitol, intitulat Nashpa am incercat sa-i ajutam pe ceilalti sa ne cunoasca aproape in totalitate, destainuindu-le defectele noastre. Asa descoperim ca Betina este superficiala, Andia - orgolioasa, Andrei - neincrezator si asa mai departe.

Ultimul capitol, Ieri, azi, maine, este o ilustrare a viitorului. Aici incercam sa ne imaginam cum am reactiona daca la intalnirea de 10 ani, liceul nu ar fi altceva decat... Hotel-Restaurant Mall Crowne Ramada Marriott Plazza. Ei bine, reactiile sunt pe masura: deazamagire si lacrimi.
Desigur, temele sunt mult mai diversificate, insa eu am incercat sa-i fac un mic rezumat. In incheiere doresc sa va amuz putin cu ajutorul unei foarte mici parti a dictionarului cuvintelor de pe mess, realizat de colegul meu, Caradaica:

brb - be right back = revin imediat sau barbieresc rate batrane sau beat, rupt si batut
cf = ce faci
cv = ceva
mm = mersi mult (varianta cenzurata)
kkt = se lasa la atitudinea cititorului
pnm = pana mea
wtf - what the fireworks (cenzurat) = vai, priveste artificiile

Deocamdata atat. Sper ca nu v-am lasat o impresie proasta si, cu sufletele deschise, asteptam parerile voastre. :)

5 comentarii:

Comentariile nesimtite nu vor fi aprobate!