22 aprilie 2011

Cum sarbatorim noi Pastele

Vinerea mare. Ziua in care crestin-ortodocsii se aduna cu mic cu mare sa "se dea pe sub masa" si sa asiste, odata cu lasarea serii, la Denia Prohodului; pentru unii - singura slujba din an la care participa. Slujba la care biserica se inconjoara de 3 ori, iar in tot acest timp, calcandu-se in picioare si avand grija ca nu cumva cel din spate sa le dea foc, dar nici ei sa nu dea foc celui din fata, credinciosii nu mai inteleg nimic. Dar nu asta e important; punctul culminant devine abia pe la sfarsit, cand trebuie impartite florile. Si sa va spun cum e (cel putin aici, la o bisericuta de cartier):
1. Se ia una bucata cusca din fier + una bucata om de-al bisericii + vreo 3 trepte asezate cu grija intre pamant si cusca + florile;
2. Se adauga gramada de enoriasi, in afara custii;
3. Se pipereaza cu putina tensiune, imbranceli zdravene, arome diverse + cel mai important, cuvinte: "Baaa ce dracu te impingi asa, nu mai ai rabdare, nu-ti ajung florile?" ... "Domnu', domnu', dati-mi si mie, domnu'!" ... "Lu' aia de ce i-ai dat atatea, da mai putine sa ne ajunga la toti!" ... "La o parte, n-am loc sa ies, la o parte!" ... "Domnisoara, vezi ca eu m-am pus aici inaintea ta!" ... Mai pe scurt, balamuc!
Dupa care toti merg linistiti acasa (linistiti si nu prea.. ca deh, daca le cere cineva o floare din buchetul pentru care au depus atata truda?!) si isi pun florile la icoana, ca niste oameni cu frica de Dumnezeu si ca si cand nu s-ar fi intamplat nimic.
Eu una, am renuntat sa mai merg la slujbele astea tocmai pentru balamucul care se creeaza, pentru faptul ca nu poti sa stai linistit; te duci intr-un loc unde se zice ca iti gasesti linistea si gasesti.. nimic. Oameni care se cearta, care azi barfesc si blesteama, iar maine mananca de post si merg sa se impartaseasca.

Una peste alta, Pastele si-asa a devenit o sarbatoare comerciala: iepurasi in sus si-n jos, friptura de miel, ciorba de miel, drob de miel, miel, miel, miel, oua rosii, verzi, albastre, galbene (se pare ca sangele Lui Iisus se coloreaza in toate felurile), cozonaci, pasca, dar nimic despre adevarata semnificatie a acestei sarbatori.
Nu uitati ca Pastele nu inseamna doar sa primim cadouri de la iepuras si sa ne umplem matu'; Pastele este o zi foarte importanta, in primul si-n primul rand, din punct de vedere religios. O sarbatoare in care trebuie sa il cinstim pe Iisus pentru ceea ce a facut pentru noi, oamenii, prin bunatate si rugaciune, nu prin imbranceli si balamuc.

Acestea fiind spuse, va urez sa aveti parte de un Paste Fericit si de suflete (si minti) luminate!

2 comentarii:

  1. sa'ti zik bomba?:)) am fost yo aku l biserik...knd eram p strada s aud clopotele batand semn k lumea incepuse sa s miste in cerc in jurul bisericii...am ajuns exact l timp..totu a fost ok nu mi'a luat fok paru(ne'am asezat ultimii in rand-in spate mai erau foarte putini). s'a inkonjurat doar o data dupa c d enshpe mii d ori mi s'a stins lumanarea:)) am trekut si p sub patura aia cu flori..m'am chinuit s nu m impiedik d trepte k anu trekut si s nu trebuiasca s m adune prietenu sau prietena d p jos:d dupa am mers l o skara ne'am incins l o tig/suc/bere si tarziu am realizat k lumea plek deja cu flori in mana:)) param'pam'pam...gandindu'ne k slabe sanse mai aveam s luam makar o frunza am intrat in curte si ghici c?:)) maxim 20 d pers mai erau, cu bukete klumea d flori si in cusca aia d care zici u,omu biserici mai avea 2 cosuri aproape pline cu flori:))...lejereanu ne'am dus ne'am luat fiecare flori klumea si am luato spre casa:> k niciodata a fost anu asta:X

    RăspundețiȘtergere
  2. aa si am uitat...s vezi jale p valea lunga si bd iuliu maniu, maine l ora asta:))

    RăspundețiȘtergere

Comentariile nesimtite nu vor fi aprobate!