15 decembrie 2010

Deputati pentru 3 zile

Avand in vedere ca zilele astea nu prea am avut timp de stat la calculator, am gasit, abia acum, cateva minute libere pentru a vorbi despre evenimentul minunat la care am participat intre 10-12 decembrie 2010. Dupa cum spune si titlul, in aceste 3 zile mi s-a oferit ocazia sa fiu deputat.. un deputat "de proba", alaturi de inca 99 de liceeni si studenti din tara. Evenimentul numit Parlamentul Tinerilor a fost organizat de Asociatia Pro Democratia, iar selectia celor 100 de mici deputati a fost facuta de un juriu ce a citit cu atentie CV-urile si propunerile legislative primite de la cei interesati.
Astfel, joi seara am primit un telefon prin care am fost felicitata si invitata a doua zi la Palatul Parlamentului.

Prima zi a fost si una dintre cele mai frumoase. In primul rand pentru ca nu reusisem niciodata sa intru in Parlament, deci nu avusesem onoarea de a intra in sala de plen si de a ma plimba libera pe holurile uneia dintre cele mai mari cladiri ale lumii. Imi doream demult asta; dar am preferat sa evit, decat sa ma bat si sa ma imping cu cateva mii de oameni ce profita din plin in noptile albe sau de ziua portilor deschise. Asadar, pentru prima oara am intrat pe usa deasupra careia scrie mare "Camera Deputatilor", fiind intampinata calduros de niste organizatori amabili ce mi-au inmanat ecusonul de membru al PNL si un dosar cu 10 propuneri de legi ce aveau sa fie dezbatute in aceste 3 zile. Apoi, impreuna cu ceilalti colegi, am mers in sala de plen unde am asistat la deschidere, am semnat juramantul si am ascultat Imnul National, dupa care am fost condusi la ultimul etaj al unuia din corpurile cladirii si instalati in sala PNL-ului. Aici mi-am cunoscut mai bine colegii, ne-am ales un lider si 2 secretari (unul am fost eu ;)) ) si ne-am petrecut toata ziua impreuna, dezbatand cele 10 propuneri.

In a doua zi, a avut loc impartirea pe comisii (alt lider, alti secretari). Fiecare membru al fiecarui partid a facut parte din cate o comisie. Pentru mine, Comisia pentru munca si protectie sociala ce aducea 2 propuneri de legi din acest domeniu. Dupa foaaarte lungi dezbateri, de aproximativ 6 ore, dupa contradictii, zeci de amendamente aduse si multe supuneri la vot, am decis impreuna sa le trecem pe ambele spre proba decisiva: votul lor in cadrul plenului, ce avea sa fie duminica.

In a treia zi, cand ne-am dat cu totii seama ca a trecut MULT prea repede, am avut sedinta in plen unde s-au discutat si s-au votat toate cele 10 propuneri. 6 au trecut, 4 au picat, iar ce mi-a placut foarte mult a fost atmosfera de dupa aprobarea fiecareia: aplauze furtunoase. La final, fiecare dintre noi a fost strigat pentru a-si primi diploma si, cu dezamagirea ca s-a terminat, dupa efectuarea pozelor de grup, am inceput sa ne luam 'la revedere' de la niste colegi exceptionali pe care nu se stie daca sau cand ii vom mai intalni...

Din aceasta experienta de neuitat nu am ramas doar cu impresia despre ce se intampla in Parlament, ci si cu satisfactia ca am reusit, intr-un final, sa gasesc acei oameni cu adevarat minunati, care chiar au un cuvant de spus si care, daca ar merge mai departe, probabil ar putea face ceva pentru a pune Romania pe picioare. Niste oameni cum rar intalnesti; la fiecare pas te opreau dornici de a te cunoaste, fara a critica sau a rade de greselile facute de catre ceilalti. Ei au reusit sa-mi schimbe viziunea proasta pe care o aveam despre cei din jur si mi-au dat increderea ca, daca am grija sa caut bine, gasesc si acele persoane pe care multi dintre noi si-ar dori sa le cunoasca.

Le multumesc mult, pe aceasta cale, colegilor mei si sper sa ne mai intalnim (cat de curand). Aceasta experienta m-a marcat intr-un mod placut si sunt de parere ca va ramane de neuitat pentru toti cei care au participat.

Ps: Am aparut si la televizor :)
http://www.primatv.ro/stiri-focus/joaca-de-a-parlamentul.html
http://www.primatv.ro/stiri-focus/parlamentari-in-joaca.html

Un comentariu:

Comentariile nesimtite nu vor fi aprobate!