16 septembrie 2010

Invatamant gratuit


M-am hotarat sa scriu asta, la cererea cuiva. Probabil ati aflat ca incepand din clasa a11a elevii trebuie sa-si cumpere singuri manualele, manuale pe care le cere fiecare profesor in parte, dupa propria-i dorinta, pe unii neinteresandu-i daca elevii au posibilitati sa si le procure. Asa am cautat pe net manualele ce mi s-au cerut mie si am facut o lista ca sa vedem cat de gratuit e invatamantul in Romania.

Manual de franceza + caiet tiparit = 64 lei (Nici nu incape in discutie sa nu le avem pe astea)
Manual de lb. italiana = 55 lei
Manual de lb. si literatura romana = 30 lei
Manual de geografie = 25 lei
Manual de lb. engleza pt Cambridge (CAE) = 25 lei
Manual de lb. engleza = 25 lei
Manual de istorie = 21 - 25 lei
Manual de sociologie = 22 lei
Manual de matematica = 21 lei
Manual de economie = 18 lei
Total: ~310 lei

Apoi, daca un elev isi doreste toate manualele (desen, religie etc.) sau daca este la alta clasa, ar trebui sa mai scoata din buzunar (cu aproximatie; probabil exista altele mai scumpe sau altele mai ieftine decat astea):

Desen = 14 lei
Muzica = 10 lei
Religie = 12 lei
Latina = 19 lei
Biologie = 21 lei
Chimie = 19 lei
Fizica = 15 lei
Stiinte = 14 lei
Informatica = 20 lei
Spaniola = 25 lei
Germana = 17 lei

Astea toate sunt manuale pentru clasa a XI-a.. deci ca sa stiti la ce sa va asteptati. Cel mai bine este, dupa cum m-au invatat si pe mine altii, sa cumparati manualele de la cei mai mari pentru ca aveti ocazia sa le luati la juma' de pret, sau chiar mai ieftine. Pentru ca inveti la fel indiferent daca manualul e nou sau vechi. De exemplu eu mi-am luat manualul de franceza cu 15 lei. Azi cineva il dadea cu 10. Si sunt in stare buna; la fel puteti sa le vindeti si voi anul viitor.

6 comentarii:

  1. Sa nu-ti mai spun ca si eu, in clasa a sasea a trebuit sa imi iau tuate manualele, pt. ca alea de la scoala nu ajungeau la toti. Am dat vreo 20 de lei pe fiecare (unele 24-25 de lei, chiar) si au fost vreo 11 manuale.
    Raluky

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu inteleg de ce te-au lasat tocmai pe tine fara ele. Puteau sa le imparta cumva sa le ramana tuturor sa-si cumpere; nu x sa le aiba pe toate si y sa nu aiba nici unul.

    RăspundețiȘtergere
  3. "cat de gratuit este invatamantul in Romania"
    Nu te condamn, sunt scumpe toate! Dar mergi in occident si ai sa vezi ca:
    1. Da, liceul e gratuit ca peste tot, dar cartile ti le cumperi din clasa I pana in clasa a XII-a, fara dar si poate. Nu le cumperi noi, le cumperi de pe net, la mana a 2-a, a 3-a, a n-a..sau le xeroxezi, dar ti le procuri punandu-ti la bataie propriul buzunar, copiii lucrand de mici, unii chiar de la 11-12 ani. Nu, nu exagerez!
    2. Facultatea se plateste, contrar cu cea din Romania. Si se plateste mult. Enorm. Nu are sens sa spun ca la asta se adauga si cartile enorm de scumpe, care te pot duce la $1000 pe an.. plus transportul.

    Deci nu e dracul asa negru pe cat pare.
    Eu stiu ca sistemul in Romania este de asa natura incat ai senzatia ca esti neindreptatit, dar trebuie sa vezi si celelalte laturi si sa realizezi ca in alte parti se plateste totul.
    Si sunt multi pe care parintii nu ii ajuta si isi platesc singuri scoala, sau iau imprumuturi pe care ulterior trebuie sa le dea inapoi, evident.
    :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Asta sincer n-am stiut... Ma rog, stiam ca facultatile se platesc; dar si la noi se platesc. Am scris articolul pentru ca astia "de sus" numesc ceea ce facem noi "invatamant gratuit".

    RăspundețiȘtergere
  5. Apreciez ca nu te-ai atacat :d
    Nu iti vorbesc din carti, vorbesc din proprie experienta..
    Si acum cred ca ti-am inteles punctul de vedere mai bine; invatamantul oricum e la pamant; sincer, in liceu, am ajuns sa nu dau doi bani pe ce se facea la scoala. profesori slab pregatiti, sau cu ochii numai dupa bani. Port respect unor profi.. putini de altfel, maxim 3 sau 4..

    RăspundețiȘtergere
  6. Eii de ce sa ma atac? :) Cu ajutorul vostru, mai aflu si eu cate ceva. Sunt de aceeasi parere legat de profesori.. Am avut o profesoara care in loc sa predea, ne canta sau una care, cu toate ca preda materie de real iar noi suntem uman, ii tremura mana cand ne da 10. De cand o avem a dat doar de vreo 4 ori si invoca tot felul de motive, niciodata aceleasi. Preda in ultimul hal si nu intelegem mai nimic, multi fiind nevoiti sa faca meditatii. Cu ea.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile nesimtite nu vor fi aprobate!