28 februarie 2009

Luna martisorului




Iata ca au trecut sarbatorile atata de repede incat nici nu am simtit... a venit 1 martie ... luna cea mai iubita de catre femei, dar cea mai agitata pentru barbati ... Martisorul face parte exclusiv din traditia romaneasca. Cu totii stim ca potcoavele, cosarii si trifoii cu 4 foi aduc noroc. Nici restul figurinelor nu sunt urate dar dezamagirea este ca acum micii comercianti de prin piete si de pe marginea strazii expun pe micile lor tejghele o sumedenie de obiecte care iau locul unui martisor traditional. Ingerasi de portelan, flori de plastic, jucarii de plus, bijuterii pentru telefoane sau icoane nesfintite incearca sa atraga atentia cumparatorilor. Locul plapandelor snururi alb-rosii a fost luat de adevarate franghii de scos butoaiele din pivnita :)) sau de kitchuri cu floricele lipite pe ele care se dezlipesc si cad la prima spalare.
Pe langa toate acestea, am vazut ca au inceput sa apara si mici anunturi de genul: "Martisoare de criza", "Promotie" sau "Reducere" :)).
Un alt aspect pe care cred ca l-ati observat si dumneavoastra este ca femeile nu prea mai poarta acest simbol in piept. Oare de ce? Si acesta o fi vre-un obicei demodat?
In concluzie, acesta este un alt obicei care usor usor incepe sa se stinga ... si zic din nou ... Pacat!